VOORBURG - De inflatie is in november op het laagste niveau in twee jaar terechtgekomen. De afgelopen maand lagen de prijzen ,2 procent boven het niveau van november vorig jaar. Fruit, autobrandstoffen en kleding werden goedkoper.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt. Het CBS noemt de daling van de inflatie in november bescheiden. In de maanden mei tot en met oktober lag het cijfer voor de prijsstijgingen tussen 3,3 en 3,5 procent. In oktober was het 3,4 procent.

De inflatie in Nederland bedroeg in november volgens de Europees geharmoniseerde index 3,4 procent, 0,2 procentpunt lager dan in oktober. Deze index maakt deel uit van het inflatiecijfer van de eurozon,e waarop de Europese Centrale Bank (ECB) zich richt in haar monetaire beleid.

De prijsstijgingen in Nederland liggen sinds mei 2000 constant boven het gemiddelde in de eurozone. In de herfst van vorig jaar was het verschil het grootst. Toen was de inflatie een paar maanden lang 3,1 procentpunt hoger dan het gemiddelde in de eurozone.

Het verschil is in de loop van dit jaar gestaag geslonken. In januari stond de inflatie in Nederland 2,2 procentpunt boven die in de eurozone. In november was het verschil gezakt naar 1,2 procentpunt.