AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs hield maandag na een positieve start slechts een kleine plus over. De AEX-index sloot op ,91 punten, een winst van 0,30 punt (0,06 procent).

Bekijk de video

Grote verliezer op een zeer rustige beursvloer was Koninklijke Olie, dat ,55 euro (2,7 procent) verloor op 55,10 euro.

"Er is veel gelezen op en rond de beursvloer", reageerde een handelaar op het kalme aan- en verkoopgedrag. Beleggers leken vooral geschrokken van berichten dat de Verenigde Staten al sinds maart in een recessie verkeren. Een toonaangevend Amerikaans instituut bracht in de loop van de dag naar buiten dat er sprake is van een aanhoudende teruglopende groei van de Amerikaanse economie. Hiermee is een einde gekomen aan de langdurigste economische expansie uit de geschiedenis van de VS. "Natuurlijk maakt dat indruk."

Verder werd uitgekeken naar de cijfers die Ahold dinsdag publiceert. "Vooral omdat het supermarktconcern ook behoorlijk wat activiteiten in Amerika heeft. Iedereen kijkt ernaar", aldus een handelaar. Beleggers wisten maandag nog niet wat ze met het aandeel aan moesten: een kleine winst van 0,15 procent op 33,30 euro was het gevolg.

De fermste tik werd de AEX toegebracht door de Olies. Door de aanhoudende onrust over de olieprijs werd er flink gehandeld in Koninklijke Olie. Grote vraag is of de OPEC-landen er in slagen om eerder gemaakte afspraken na te komen of dat het front wordt gebroken.

Verder gaf de AEX een verdeeld beeld te zien. De technologiefondsen trokken de kar, met KPNQwest als koploper met een stijging van 5,8 procent op 9,28 euro. Ook KPN won weer, 3,2 procent op 6,06 euro.

Sommige financiële waarden (ABN Amro, Fortis en ING) boekten wat terreinwinst, terwijl andere (Aegon) terug moesten. De MidKap-index, waarop de middelgrote fondsen genoteerd staan, steeg licht: 1,61 punten (bijna 0,4 procent) tot 443,42 punten. Lijstaanvoerder was Vedior. Het uitzendconcern pakte bijna 7 procent en sloot op 12,73 euro.