DEN HAAG - De Tweede Kamer is sterk verdeeld over de koopzondag. CDA en de kleine christelijke partijen willen de winkeltijdenwet aanscherpen om te voorkomen dat gemeenten op oneigenlijke gronden besluiten tot koopzondagen. De VVD wil de winkeltijdenwet helemaal afschaffen. D66 wil het aan de gemeenten overlaten over de koopzondag te beslissen en wil daarbij geen wettelijke beperkingen opleggen.

Dit bleek woensdag bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken. Eerder liet staatssecretaris Karien van Gennip weten dat het huidige kabinet hierover geen knopen meer zal doorhakken, maar dat over te laten aan een nieuwe regering.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), een organisatie van supermarkten, vindt dat het zo moet blijven dat gemeenten beslissen over het wel of niet openstellen op zondag. Wel zou het maximale aantal van twaalf koopzondagen uit de wet moeten worden geschrapt. Volgens het CBL handhaven de gemeenten de winkeltijdenwet nauwelijks en omzeilen ze vaak het maximale aantal van twaalf koopzondagen. Dat leidt tot "ongelijke concurrentieverhoudingen".