AMSTERDAM - De Dow Jones-index heeft woensdag voor het eerst in de geschiedenis de grens van 12.000 punten geslecht. Goed ontvangen resultaten van Intel en IBM en gunstige inflatiecijfers zorgden voor een hogere start op Wall Street.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte woensdag bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in september met een half procent zijn gedaald vergeleken met een maand eerder. Het is voor het eerst sinds december vorig jaar dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten dalen.

De gedaalde inflatie is vrijwel geheel te danken aan de gedaalde energieprijzen. Die gingen vorige maand met 7,2 procent omlaag. Dat is de sterkste prijsdaling sinds november 2005.

Huizenmarkt

Woensdag kwam er ook nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS bedroeg in september 1,77 miljoen, gemeten op jaarbasis. Dat is 5,9 procent meer dan in augustus. Analisten hadden gemiddeld op de start van de bouw van 1,64 miljoen woningen gerekend.

Intel

De Amerikaanse chipfabrikant Intel presenteerde dinsdag nieuwe winstcijfers. De winst van 1,3 miljard dollar over het derde kwartaal was lager dan de 2 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar, maar overtrof de verwachtingen van analisten.