ROTTERDAM - Grootaandeelhouders roeren zich met name bij bedrijven met een omstreden strategie of met tegenvallende resultaten en een lage beurskoers, meent minster Gerrit Zalm van Financiën. Door de grote aandacht voor recente ruzies tussen hedgefunds en bestuurders van grote bedrijven lijkt het onterecht alsof er overal onenigheid is.

Dat liet een woordvoerder namens Zalm woensdag weten tijdens een symposium van belangenclub Eumedion over de gevolgen van aandeelhoudersactivisme voor bestuurders bij belangrijke Nederlandse bedrijven. Zalm kon niet aanwezig zijn wegens ziekte.

"Ruzie krijgt in de pers meer aandacht dan vriendschap. Maar bij 99 procent van de bedrijven gaan de zaken goed en trekken aandeelhouders en bestuur goed samen op", liet Zalm weten. De minister vindt het een goede zaak dat de rol van aandeelhouders steviger is geworden. "Wie wil er terug naar het 'old boys network'? Een monddode aandeelhouder is niet de oplossing", zei hij.

Stork

Veel Nederlandse bedrijven hebben dit jaar te maken gekregen met activistische aandeelhouders. Vorige week wisten de grootaandeelhouders Centaurus en Paulson een ruime meerderheid te vergaren bij andere aandeelhouders voor een opsplitsing van het industriële concern Stork.