BRUSSEL - Brieven tot 50 gram mogen vanaf 1 januari 2009 door allerlei postbedrijven worden opgehaald en bezorgd. Het huidige monopolie voor nationale postbedrijven moet vervallen, zo heeft de Europese Commissie woensdag voorgesteld aan de EU-landen en het Europees Parlement.

Consumenten kunnen door de toegenomen concurrentie allerlei voordelen verwachten, zei Europees Commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt). De Ier voorziet efficiëntere en betrouwbaardere bezorging, met allerlei nieuwigheden zoals een combinatie van post met e-mail.

Brussel rekent op nieuwe bedrijven voor de post van bedrijven, die 90 procent van het postvolume vormt. Voor particulieren is het minder waarschijnlijk dat ze binnenkort kunnen kiezen uit meerdere postbedrijven, aldus de Europese Commissie.

Postzegels

Het voorstel bepaalt dat elk bedrijf zijn eigen postzegels mag uitgeven, hoewel de Europese Commissie niet verwacht dat dat gebeurt. Brussel verwacht ook geen EU-postzegel. Nederland is vrij ver met de vrijmaking van de postmarkt. Postbedrijf TNT heeft al enkele concurrenten voor de huis-aan-huisbezorging van brieven boven de 50 gram. Dat zijn Sandd en Selekt Mail. Topman Peter Bakker van TNT pleitte dinsdag voor volledige openstelling van de postmarkt in 2009. Hij wil actief worden in andere landen, zonder veel hindernissen.

Staatssteun

EU-staten mogen hun landelijk werkende postbedrijven wel blijven helpen in de concurrentie. Dat kan bijvoorbeeld als het bedrijf hoge kosten maakt door bijvoorbeeld bezorging op het platteland. Staatssteun, overheidsopdrachten of compensatiefondsen zijn dan toegestaan, zei McCreevy. EU-landen zijn namelijk verplicht om hun burgers een postbezorging te bieden. Dat moet minstens vijf maal per week gebeuren, tegen redelijke prijzen.

De Europese vereniging van postgebruikers, de Free and Fair Post Initiative (FFPI), reageerde verheugd over de datum van 1 januari 2009 voor de vrije postmarkt. De organisatie is blij dat Brussel de liberalisering niet heeft uitgesteld, zoals enkele landen hadden gevraagd.