DEN HAAG - Dertig tot veertig bouwbedrijven hangt een boete boven het hoofd wegens ongeoorloofde prijsafspraken. Dat heeft directeur A. Kist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa donderdag gezegd in het tv-programma NOVA.

De boetes voor de bedrijven kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van de bedrijven. Dat kan een kostenpost betekenen van miljoenen euro's per onderneming.

Zestig invallen

De NMa deed voor haar onderzoek zestig invallen. Daarover maakte de kartelwaakhond tot dusver acht keer rapport op. Bedrijven kunnen zich op basis van de beschuldigingen in het rapport nog verweren.

Kist legde in de uitzendingen de beschuldigingen naast zich neer dat de NMa te laat zou zijn begonnen met onderzoek in de bouwsector. Die kritiek was onder meer geuit door de Delftse hoogleraar H. Priemus en de voormalige secretaris-generaal S. van Wijnbergen van het ministerie van Economische Zaken.

Volgens Kist kon eerder geen onderzoek worden ingesteld omdat het de NMA aan kansrijk materiaal ontbrak. Dat werd anders toen oud-directeur Bos van de Groningse aannemer Koop Tjuchum in november 2001 een schaduwboekhouding openbaarde. Die boekhouding was voor de NMa de leidraad bij de onderzoeken.