AMSTERDAM - De overheid is verantwoordelijk voor een diverser personeelsbestand bij bedrijven. Anoniem solliciteren mag hiervoor geen middel zijn. Dat stelt het Nijmeegse PvdA-raadslid Alard Beck woensdag in een interview met de Volkskrant. "Dat allochtonen hun identiteit moeten verloochenen om een baan te krijgen, is de omgekeerde wereld."

Beck reageert hiermee op de uitspraak van voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan, die dinsdag voor een experiment met anoniem solliciteren pleitte. Volgens de SER-voorman voorkomt anoniem solliciteren discriminatie, waardoor meer allochtonen en ouderen aan het werk kunnen.

Het plan van de SER-voorzitter is volgens Beck niet realistisch. Volgens hem werken de meeste mensen in het midden- en kleinbedrijf en daar zou volgens Beck geen tijd zijn om namen weg te lakken. Ook komen kandidaten hier vooral via het CWI binnen. Grote bedrijven als Philips willen de beste kandidaat, en daar zijn volgens Beck dus al veel allochtonen te zien.

Beck werkt zelf aan een voorstel waarbij het personeel van de gemeente over vijf jaar een afspiegeling moet zijn van de bevolking.