NOORDWIJK - In Noordwijk vestigen zich de komende vijf jaar dertig tot vijftig nieuwe bedrijven die zijn gespecialiseerd in ruimtevaarttechnologie. Op het Space Business Park moet een kenniscentrum ontstaan waar ondernemingen kunnen samenwerken op het gebied van ruimtevaart. Dat maakte wethouder Leendert de Lange (Economische Zaken) dinsdag bekend.

Ook de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA breidt uit op het nieuwe bedrijventerrein dat naast Estec, de hoofdvestiging van ESA, ligt. Hoewel de concurrentie van andere Europese steden groot is, heeft De Lange hoop dat ook het hoofdkantoor van het Europese satellietensysteem Galileo zich hier vestigt. "We hebben goede kansen. Het ligt dicht bij ESA en bij vliegveld Schiphol."

Volgens De Lange is de belangstelling vanuit het bedrijfsleven om zich op het terrein te vestigen groot. "In Nederland houden zich ongeveer zestig ondernemingen bezig met ruimtevaart en technologie. Met de helft daarvan hebben we gesproken en tien daarvan zijn zeer geïnteresseerd." Een bedrijf tekende dinsdag een intentieverklaring met de gemeente om te verhuizen naar het Space Business Park. "Maar we kijken echter ook over de grens."

Om te zorgen dat alleen kwalitatief hoogwaardige bedrijven zich vestigen, is een Raad van Advies aangesteld die de gemeente adviseert over de selectie. Bovendien treden de leden van deze raad op als ambassadeur van het Space Business Park. In de raad zitten onder meer mensen van het ministerie van Economische Zaken, de Provincie, ESA en de Kamer van Koophandel.