LONDEN - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft een voorstel tot een bod ontvangen van de Indiase branchegenoot Tata van 455 pence (6,79 euro) per aandeel. Dat heeft Corus dinsdag bekendgemaakt.

Het voorlopige bod waardeert het staalconcern op ongeveer 4,1 miljard pond (6,1 miljard euro). Corus verklaarde dinsdag dat het niet zeker is dat Tata daadwerkelijk met een officieel overnamebod komt. De biedingsprijs per aandeel ligt onder de huidige aandelenkoers van Corus op de Londense beurs, waar het aandeel dinsdagmiddag 480 pence noteerde.

Een bron binnen Tata verklaarde dinsdag tegenover het persbureau Reuters dat het bedrijf waarschijnlijk deze week met een officieel bod komt. Tata zou bijna klaar zijn met het boekenonderzoek bij Corus. "De onderhandelingen bevinden zich in een vergevorderd stadium", aldus de bron. Het gecombineerde bedrijf zou de vijfde plaats innemen op de lijst van grootste staalproducenten, gemeten naar productie.

Aantrekkelijk

Tata is een aantrekkelijke partner voor Corus omdat het bedrijf beschikt over eigen hoogovens in het steeds belangrijker wordende India. Daarnaast heeft Tata toegang tot grote hoeveelheden erts, iets waar Corus al lang naar op zoek is. Corus bezit geen mijnen en kampt bovendien met sterk stijgende energiekosten voor zijn Europese fabrieken. Op zijn beurt brengt het Brits-Nederlandse staalconcern weer veel kennis van hoogwaardige staalproducten mee.

Tata Steel zou met een overname van Corus een nieuwe bouwsteen aan het staalbedrijf toevoegen, na eerdere overnames van NatSteel uit Singapore en het Thaise Millennium Steel. Doel van Tata Steel is zich om te vormen van een leverancier van goedkoop bulkstaal tot een staalfabrikant die specialistische producten levert. Verder zoekt Tata Steel voor zijn producten waarschijnlijk afzetmarkten in Europa en de Verenigde Staten.

De Indiase krant Economic Times meldde dinsdagochtend dat Tata deze maand een bod op Corus zou uitbrengen van 9 miljard dollar. Corus zou volgens de krant positief hebben gereageerd op de toenadering van het Indiase concern. Het staalconcern wilde dinsdag inhoudelijk niet ingaan op het voorlopige bod.

Bonden

Vorige week lieten de vakbonden FNV en CNV al weten niet onwelwillend te staan tegenover een fusie van Corus met een branchegenoot. De bonden zijn niet bang voor het verlies van werkgelegenheid in IJmuiden, verreweg het best renderende onderdeel van het Brits-Nederlandse staalbedrijf.

Tata is niet de eerste partij die in verband gebracht wordt met Corus. Al in 2002 sprak Corus met het Braziliaanse Cia Siderurgica Nacional over een samengaan. Dit jaar circuleerden geruchten dat de Russische staalbedrijven Severstal en Evraz het staalconcern wilden overnemen.

Corus-topman Philippe Varin zei begin dit jaar op zoek te zijn naar een partner, bij voorkeur in opkomende markten als Rusland, Brazilië en India om tegen beheersbare kosten aan grondstoffen voor staal te kunnen komen.