DEN HAAG - Boze beleggers verenigd in de Stichting Leaseverlies stappen naar de rechter om de beleggingscontracten met Dexia Bankdochter Legio Lease te laten ontbinden. Na maandenlange onderhandelingen is de poging om tot een schikking te komen mislukt, zo maakte de stichting donderdag bekend.

Volgens een grove schatting kan de claim oplopen tot 1 miljard euro als alle 250.000 klanten zich zouden aanmelden. Er hebben zich nu 40.000 consumenten gemeld die verwachten een fors verlies te lijden op de omstreden beleggingsconstructie.

Het draait om beleggingscontracten van de firma Legio Lease. Beleggers leenden geld om daarmee een pakketje aandelen te kopen. Het geleende bedrag moest in een paar jaar worden afgelost en na de tijd zouden de koersen op de effectenbeurs zo hoog zijn opgelopen dat het pakket veel geld waard zou zijn. Maar nu de beurzen diep zijn weggezakt rest er geen winst, maar in sommige gevallen een behoorlijke schuld.

Consumenten die in dergelijke constructies zijn gestapt hebben spijt. Ze vinden nu dat ze verkeerd zijn voorgelicht. De Stichting Leaseverlies eist nu in alle gevallen ontbinding van de contracten en willen hun inleg terug.