DEN HAAG - De PvdA wil dat werkgevers die zich schuldig maken aan discriminatie op de werkvloer een boete opgelegd krijgen van maximaal 8000 euro. De overheid moet alleen nog opdrachten geven aan bedrijven waarvan het personeelsbestand een afspiegeling is van de maatschappij.

Dat betekent dat er voldoende vrouwen, gehandicapten en allochtonen in zowel hoge als lage functies moeten werken. Dat staat in een plan dat Tweede Kamerlid Jet Bussemaker van de PvdA dinsdag presenteert.

Volgens Bussemaker moet de Arbeidsinspectie erop toezien dat werkgevers zich niet aan discriminatie schuldig maken via bijvoorbeeld personeelsadvertenties. Ook moet het Openbaar Ministerie discriminatie op de werkvloer vaker vervolgen. Van de overheid verwacht het PvdA-kamerlid dat ze het goede voorbeeld geeft als het gaat om het bestrijden van discriminatie.

Bureaucratie

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet helemaal niets in het PvdA-plan. "Discriminatie kan en mag niet, dat houden we onze leden ook voor. Natuurlijk komt het voor, maar je moet geen nieuwe bureaucratie optuigen waar alle ondernemers onder lijden", aldus een woordvoerder.

De werkgeversorganisatie wijst erop dat discriminatie nu al wettelijk kan worden aangepakt. Boetes zullen het probleem niet oplossen, maar een schijnzekerheid creëren, aldus VNO-NCW, dat spreekt van "verkiezingsretoriek".