AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben donderdag de ochtendhandel met hogere koersgemiddelden afgesloten. Beleggers anticiperen op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De verwachting is dat de ECB de rente verlaagt.

Beursstemming (video): Beurs wacht op renteverlaging.
Duisenberg speelt voor Sinterklaas: rentecadeau voor financiele markten. Verder: KPN stijger, Buhrmann daler.

Beursjournaal (video): Dexia sleept Aegon voor rechter.Legio bleek kat in de zak. Dexia wil nu geld zien. Verder ondermeer: Elsevier handhaaft winstverwachting.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond tegen het middaguur ,6 procent hoger op 348,72 punten, een stijging met 5,43 punten. Parijs noteerde 2,1 procent hoger, Frankfurt stond op een plus van ,6 procent en Londen schommelde rond een koerswinst van 1 procent.

Behalve de ECB besluit ook de centrale bank in Groot-Brittannië over de rente. Dat gebeurt rond één uur, drie kwartier voor de beslissing van de ECB. Hieraan vooraf kwam de Zweedse centrale bank al met een onverwachte renteverlaging. Zweden behoort overigens niet tot de eurozone.

Het Damrak kreeg voorbeurs berichten te verwerken van twee hoofdfondsen. Supermarktconcern Ahold, dat onlangs een nieuwe winstwaarschuwing gaf, maakte een middelgrote overname bekend in de Verenigde Staten. Beleggers toonden zich niet enthousiast. Het aandeel zakte 2 procent in waarde.

Reed Elsevier

Informatieconcern Reed Elsevier kwam met een 'update' over de stand van zaken. Het bericht bevatte geen al te grote verrassingen. Reed Elsevier handhaaft zijn winstverwachting, ondanks de door het concern geconstateerde slechte marktomstandigheden. Het aandeel steeg met 1,8 procent.

De financiële waarden lagen goed in de markt, met bankverzekeraar ING voorop. Het aandeel steeg 3 procent. Ook Aegon, Fortis en ABN Amro stonden op winst. De financials profiteerden van het vooruitzicht van een lagere rente. Dat maakt het afsluiten van leningen aantrekkelijker.

Grootste stijger onder de hoofdfondsen was chipmachinefabrikant ASML, met een koersstijging van ruim 5 procent. Het concern profiteerde van gunstige vooruitzichten die een brancheorganisatie over de chipmachinemarkt naar buiten bracht.

In Parijs stak France Télécom met kop en schouders boven de rest uit. Woensdagavond werd bekend dat de Franse staat het bedrijf 9 miljard euro gaat lenen en zijn belang in de telecomreus mogelijk naar onder de 50 procent zal verminderen. Het aandeel France Télécom steeg liefst 16 procent. De koers van de mobiele dochter van het concern, Orange, ging met 4,6 procent omhoog. Ook de op een na grootste verzekeraar van Europa, Axa, zat in de lift, met een stijging van 3 procent.

In Frankfurt stond Deutsche Telekom bovenaan; het aandeel steeg ongeveer 6 procent. De koers van autofabrikant DaimlerChrysler ging ,3 procent omhoog. ThyssenKrupp, dat donderdag met jaarcijfers kwam, zag zijn aandeel met 2,5 procent in waarde stijgen.

In Londen behoorde telecomconcern BT Group tot de stijgers (2,4 procent). Hotelimperium Six Continents leverde 1,8 procent in, nadat het met een sombere verwachting was gekomen voor het komende jaar. Vodafone verloor 0,6 procent na een lagere waardering.

Euro

De euro stond met 0,9995 dollar een fractie lager dan aan het slot van de valutahandel van woensdag. Ten opzichte van het Britse pond sterling kwam de Europese munt niet in beweging en bleef staan op 0,6370.