AMERSFOORT - De gemeentelijke woonlasten stijgen volgend jaar flink meer dan het inflatiecijfer. De gemiddelde stijging komt uit op 7,3 procent, het verwachte inflatiecijfer in 2003 is 2,5 procent. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde landelijke steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Klik hier voor de lijst. (PDF-file).

In sommige gemeenten stijgt de woonlast zelfs met 23,7 procent. Van de honderd onderzochte gemeenten verhoogt 90,3 procent de woonlasten met meer dan het inflatiecijfer.

De gemeentelijke woonlasten betreffen de onroerendzaakbelasting (OZB), de afvalstoffenheffing (reinigingsheffing) en het rioolrecht. De gemeente Rucphen scoort in de steekproef het hoogste bij de OZB met een verhoging van 36 procent, gevolgd door Drimmelen (35,2 procent) en Huizen (31,3 procent). Het is het vierde opeenvolgende jaar dat de woonlasten meer stijgen dan het inflatiecijfer.

Laag inkomen

De betaalbaarheid van woningen komt voor sommige groepen mensen in gevaar door de voortdurende stijging van de woonlasten, concludeert de VEH. "Mensen met een laag inkomen, uitkering of klein pensioen ondervinden problemen door de steeds stijgende gemeentelijke lasten", aldus een woordvoerder.

De meeste problemen zitten volgens de vereniging bij de onroerende zaakbelasting. "Daarbij wordt geen rekening gehouden met het inkomen van de eigen-huisbezitter, alleen met de waarde van de woning," aldus de woordvoerder. "De hoogte van de OZB wordt vastgesteld door de gemeenten zelf. Vaak wordt de belasting gebruikt als sluitpost op de begroting".

De OZB kan daarom ook het beste worden afgeschaft, vindt de vereniging. Het huidige demissionaire kabinet is dat ook van plan. "We hopen dat met een nieuwe regering dat plan ook gehandhaafd blijft", aldus de woordvoerder.

De VEH bekeek voor de steekproef alleen gemeenten met meer dan .000 inwoners. Kleinere gemeenten bleken meestal nog geen besluit te hebben genomen over de woonlasten en zijn daarom niet meegenomen in het onderzoek.