AMSTERDAM - Oliemaatschappij Yukos heeft een overnamebod ontvangen van de Russische dochter van Deutsche Bank, heeft Yukos-bestuursvoorzitter Viktor Gerasjtsjenko tegen het dagblad Kommersant gezegd.

Deutsche Bank zou een meerderheidsbelang willen en ook de verantwoordelijkheid over willen nemen voor de miljardenschulden van Yukos, zegt Gerasjtsjenko in de krant van maandag.

Vertegenwoordigers van Deutsche Bank in Rusland en Duitsland wilden geen commentaar geven. Analisten vermoeden dat staatsaardgasmonopolist Gazprom achter het bod zit.

Gevangenis

Yukos was ooit de grootste olieproducent van Rusland. Volgens waarnemers besloot het Kremlin Yukos aan te pakken, omdat oprichter Michail Chodorkovski politieke ambities koesterde en omdat het de dominante rol van de staat in de strategische energiesector in ere wilde herstellen. Yukos werd met forse belastingaanslagen op de knieën gebracht, terwijl Chodorkovski wegens belastingontduiking en fraude de gevangenis indraaide.

Staatsoliemaatschappij Rosneft kreeg na een omstreden veiling in 2004 de belangrijkste productiefaciliteiten van Yukos in handen. Yukos heeft echter nog andere waardevolle bezittingen, zoals een grote raffinaderij en twee grote productiebedrijven waar Gazprom en Rosneft op azen.

Gazprom

"Deutsche Bank treedt waarschijnlijk op voor Gazprom", waar de bank al langer adviseur van is, zei Chris Weafer, chef-strateeg van Alfa Bank in Moskou. Hij verwacht een felle strijd om de kroonjuwelen van Yukos.

Het is niet duidelijk in hoeverre het overnamebod van Deutsche Bank kans van slagen heeft. De schuldeisers van Yukos moeten met de overname instemmen en juist Rosneft heeft na de fiscus de grootste vordering uitstaan.