ROTTERDAM - De vakbonden en de directie van de RET hebben maandagochtend opnieuw een cao-akkoord gesloten. Vorige week woensdag verwierpen de werknemers van de RET het vorige onderhandelaarsakkoord, omdat zij de verwijzingen naar de Randstadbus uit de cao-tekst wilden hebben.

In de nieuwe cao valt niets te lezen over het nieuwe busbedrijf van de RET en streekvervoerder Connexxion. Wel staat erin dat na politieke besluitvorming hierover de partijen weer om de tafel gaan zitten, aldus Kees Hoeksma van CNV Publieke Zaak. Het personeel wil dat de RET één bedrijf blijft, inclusief de busdivisie.

Contact

De bonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en VOR hebben het vorige akkoord, minus de passages over Randstadbus, de directie voorgelegd. Sinds de ledenvergadering van woensdag hebben de partijen een aantal keren telefonisch contact gehad. Zij hebben maandagochtend hun handtekening gezet onder de definitieve cao.

De 2600 werknemers van de RET gingen wel akkoord met de rest van de cao, zoals een werk- en inkomensgarantie en een bonus bij verzelfstandiging op 1 januari. Wel vond een aantal de bonus te laag. Volgens de bonden hebben zij het maximale bedrag eruit gesleept.

Slagroom

"Deze bonus is een dikke toef slagroom op de taart. Bij andere gemeentelijke bedrijven kregen de werknemers na zelfstandiging nop", aldus Perry Koster van de VOR vorige week woensdag. Het kan altijd beter, maar ook altijd minder, stelde Karel de Buijzer van Abvakabo FNV toen.

Het traject naar een nieuwe cao begon in november. In februari werden de plannen voor Randstadbus bekend. Begin september keurden de vakorganisaties het eindbod voor de cao van de directie af.

Maandag 25 september legde het personeel voor 24 uur het werk neer voor betere arbeidsvoorwaarden.