DEN BOSCH - Een oplossing voor het conflict over het busvervoer in Noord-Brabant is in zicht. De vakbonden FNV en CNV hebben dat maandagmiddag vernomen uit het overleg dat de provincie en de busmaatschappijen BBA en Connexxion voeren.

Bekijk video

Wat de oplossing is en wie vanaf 10 december de bussen in Noord-Brabant rijdt, werd niet gemeld. Komende donderdag verwachten de betrokken partijen daar meer over te kunnen zeggen.

De toezegging was voor de vakbonden voldoende om stakende chauffeurs die demonstreerden op het provinciehuis te vragen hun werk te hervatten. Zij verlieten in colonne Den Bosch.

"De partijen hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een duurzame, blijvende oplossing voor de komende acht jaar.

Aangekondigde rechtszaken lijken daarmee van de baan", vertelde vakbondsbestuurder Leen van der List (FNV) de boze buschauffeurs.

Connexxion

De busbedrijven en de provincie hebben volgens hem tijd nodig om tot een juridisch waterdichte oplossing te komen. Bovendien moeten topmensen van zowel Connexxion als Veolia (het moederbedrijf van de BBA) worden geraadpleegd.

Uit de verklaring die aan de vakbonden is gegeven, maakt de FNV op dat Connexxion afvalt als kandidaat-vervoerder. Connexxion won afgelopen zomer de aanbesteding van het busvervoer in een groot deel van Noord-Brabant. Het bedrijf stelt nu echter dat in haar offerte een evidente fout is geslopen en wil niet voor de geboden prijs rijden.

Als donderdag nog steeds geen duidelijkheid bestaat over de toekomst van de 1150 werknemers van BBA dan volgen meer en hardere acties, beloofde Van der List.

Gratis bussen

Buschauffeurs van BBA vervoeren hun passagiers maandag in de avondspits gratis. De actie geldt als compensatie voor hun wilde staking eerder op de dag, verklaarden opstandige chauffeurs na afloop van een actiebijeenkomst op het provinciehuis in Den Bosch. Het personeel van de busmaatschappij legde het werk na de ochtendspits neer en toog naar Den Bosch voor een demonstratie.