AMSTERDAM - Het elektronicaconcern Philips heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van ruim 4,2 miljard euro tegen 1,4 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. De sterke stijging is vooral te danken aan de verkoop van de chiptak, zo maakte Philips maandag bekend.

Bekijk video

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 1 procent tot 6,3 miljard euro. De divisies huishoudelijke apparaten en verlichting boekten omzetstijgingen van respectievelijk 18 en 16 procent. Bij de grootste divisie, consumentenelektronica, daalden de inkomsten echter met 5 procent. Philips concentreerde zich hier naar eigen zeggen op het verbeteren van de winstmarges. De groei in de verkoop van platte tv's verminderde vaart.

Rentelasten

Voor rentelasten, belastingen en een bijzondere last voor asbestclaims boekte Philips in het afgelopen kwartaal een winst van 290 miljoen euro tegen 353 miljoen euro een jaar eerder.

Analisten hadden hier in doorsnee 307 miljoen euro verwacht. Bij de omzet gingen marktvorsers uit van 6,5 miljard euro. Philips verkocht in augustus 80 procent van zijn chipdivisie voor in totaal 6,4 miljard euro aan een vijftal investeringsmaatschappijen. In het derde kwartaal is een opbrengst van bijna 4,2 miljard euro in de boeken verwerkt.

Philips vond dat de prestaties van de chiptak te veel afhingen van de economische conjunctuur. Het concern wil zich nu meer concentreren op uitbreiding van de andere activiteiten, waaronder de medische divisie. Dit jaar zijn al enkele overnames aangekondigd.

De opbrengst van de chipdivisie geeft Philips grotendeels aan de beleggers. Eind dit jaar verwacht Philips tot 2,5 miljard euro aan eigen aandelen te hebben ingekocht. In augustus kondigde Philips aan tot eind 2007 in totaal 4 miljard euro aan zijn aandeelhouders terug te geven, door aandelen terug te kopen en dividend uit te keren.