NEW YORK - De verlieslijdende Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines gaat vrijwel zeker uitstel van betaling gaan aanvragen. Een speciale regeringscommissie bepaalde woensdagavond dat de federale overheid niet garant zal staan voor een noodzakelijke lening van 1,8 miljard dollar. De commissie zei ontevreden te zijn over een financieel overlevingsplan.

De tweede luchtvaartmaatschappij van de VS had de overheidssteun nodig voor onder meer de aflossing van een schuld van 920 miljoen dollar. Die had afgelopen maandag al afbetaald moeten zijn. De maatschappij had eerder al een akkoord gesloten over een bezuiniging van 5,2 miljard dollar op de loonkosten in de komende ,5 jaar.

Het oordeel van de overheidscommissie is overigens nog niet definitief. United Airlines mag nog een aangepast financieel plan op tafel leggen. Een overheidsfunctionaris tekende tegenover verscheidene Amerikaanse media aan dat de commissie zich vooral niet kan vinden in de voorspellingen van United Airlines over de toekomstige omzet.