ZEIST - Bij zorgverzekeraar Achmea, eigenaar van onder meer Zilveren Kruis, gaat een derde van de 3600 banen verloren. De invoering van het nieuwe zorgstelsel begin dit jaar heeft de verzekeraar veel geld gekost. Reorganisatie is onvermijdelijk. Dat blijkt zaterdag uit een vraaggesprek met Jeroen van Breda Vriesman, directievoorzitter van de afdeling zorg, in NRC Handelsblad.

Volgens Van Breda Vriesman hebben vooral het aanpassen van computersystemen en omscholen van werknemers veel geld gekost. Ook had het bedrijf dure reclamecampagnes in de aanloop naar het nieuwe stelsel.

Om klanten te winnen zette Achmea daar een zorgpremie tegenover die niet kostendekkend is. Daardoor lijdt het bedrijf gemiddeld 15 miljoen euro verlies per maand.

Twee jaar

De reorganisatie zal ruim twee jaar duren. Afgelopen week is het personeel van Achmea geïnformeerd over de reorganisatie.

Personeel dat weg moet krijgt nog een aantal maanden doorbetaald en wordt geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Achmea is met 3,5 miljoen klanten een van de grooste zorgverzekeraars van Nederland.