DEN HAAG - De slepende rechtszaak rond Begaclaim moet voor een deel opnieuw worden behandeld. Dat heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan, vrijdag bekendgemaakt. De uitspraak vergroot de kans op een forse schadeclaim tegen de staat.

De stichting Begaclaim, opgericht door oud-topman Joep van den Nieuwenhuyzen van de Koninklijke Begemann Groep (RBG), eist compensatie van de Staat omdat de reputatie van de zakenman tijdens een voorkenniszaak begin jaren negentig zou zijn beschadigd. Van den Nieuwenhuyzen werd destijds verdacht van voorkennis bij de handel in aandelen, maar werd vrijgesproken. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in 2004 onder meer dat de eis tot schadevergoeding ongegrond was. Tegen deze uitspraak ging Van den Nieuwenhuyzen in cassatie.

Eind maart boekte Van den Nieuwenhuyzen een klein succesje in de zaak. Toen adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag te vernietigen. De Hoge Raad heeft nu besloten de zaak deels door het gerechtshof in Amsterdam opnieuw te laten behandelen.

RDM-zaak

Het betreft de RDM-zaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van den Nieuwenhuyzen van handel met voorkennis in de periode dat Begemann de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) wilde overnemen. De ondernemer is uit op een schadevergoeding, maar het gerechtshof heeft eerder geoordeeld dat het OM inzake RDM juist heeft gehandeld. Daar komt wel bij dat Van den Nieuwenhuyzen onschuldig is verklaard.

Volgens de Hoge Raad heeft de zakenman recht op een schadevergoeding, juist omdat hij onschuldig is. Daarom heeft het rechtsorgaan de uitspraak van het gerechtshof vernietigd en de RDM-zaak doorverwezen naar het hof in Amsterdam. Daar moeten de rechters opnieuw bekijken of de strafvervolging tegen Van den Nieuwenhuyzen wel rechtmatig was. Over de hoogte van een eventuele schadevergoeding is volgens de Hoge Raad nog niet gesproken.

In een andere voorkenniszaak, de HCS-affaire, maakt Van den Nieuwenhuyzen definitief geen kans meer op een schadevergoeding. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof in deze kwestie bevestigd.

Europees Hof

Van den Nieuwenhuyzen reageerde teleurgesteld op het oordeel van de Hoge Raad over de HCS-zaak. Hij heeft de opgelopen schade berekend op 1,2 miljard euro. "Als je onschuldig bent, moet je schade vergoed krijgen", zei hij.

Hij verwacht bovendien niet dat hij op korte termijn in de RDM-affaire zijn schade vergoed krijgt. Van den Nieuwenhuyzen sluit niet uit dat hij naar het Europese Hof van Justitie stapt.