UTRECHT - Het CNV wil moslims ruimte geven om hun geloof te beleven. De christelijke vakcentrale is bijvoorbeeld bereid de vrije dag op tweede pinksterdag of tweede paasdag op te geven voor het Suikerfeest. Dat zei vicevoorzitter Rienk van Splunder van het CNV vrijdag.

Van Splunder vindt dat feestdagen van andere religies te weinig worden erkend in Nederland. Door wettelijk recht op een vrije dag op hun feestdagen wil hij "ruimte en respect voor elkaar" creëren.

Collega-vakcentrale FNV vindt daarentegen dat dit een zaak is die in cao's geregeld moet worden. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA en PvdA vindt dat werkgevers en werknemers het ruilen van feestdagen onderling moeten afspreken.

Vorig jaar meldde het CNV nog dat het niet bereid was tweede pinksterdag in te ruilen voor een vrije dag op het Suikerfeest. "Dat valt in 2006 niet meer vol te houden", aldus Van Splunder.

Bidden

Het Suikerfeest volgt op de ramadan, de periode waarin moslims niet mogen eten en drinken als de zon op is. De eerste dag van het Suikerfeest staat in het teken van bidden in de moskee, het bezoeken van familie en natuurlijk een feestmaal.

Volgens Van Splunder stammen tweede pinksterdag en tweede paasdag uit de christelijke traditie, maar hebben de feestdagen hun lading verloren. "Voor de meeste Nederlanders zijn deze twee dagen verworden tot extra koopzondagen."

De vicevoorzitter van het CNV benadrukt dat hij de christelijke traditie van Nederland niet ter discussie stelt. Hij zal dus nooit tornen aan 'eerste feestdagen' van Pasen en Pinksteren.

Behoefte

CDA-Kamerlid Gerda Verburg noemt de CNV-benadering "te generalistisch". Volgens de christelijke politieke partij zijn er nog steeds veel mensen die op tweede pinksterdag en paasdag als familie bij elkaar komen. "Wij hechten aan de traditionele christelijke feestdagen. Als in bepaalde sectoren meer behoefte is om het Suikerfeest te vieren, dan is dat uitstekend. Maar dat kunnen werkgevers en werknemers zelf regelen", aldus Verburg.

Haar collega Jet Bussemaker van de PvdA noemt het wel een sympathiek idee van het CNV. Maar volgens haar is een wettelijke regeling niet nodig. Bussemaker: "Volgens de wet is zondag de officiële rustdag, maar werknemers hebben het recht om uit geloofs- of culturele overtuiging een andere rustdag op te nemen. Een vrije dag op het Suikerfeest kan dus al in overleg met de werkgever."