OSLO - Noorwegen, een van de grootste energieproducenten in de wereld, vreest dat er deze winter een tekort aan elektriciteit ontstaat als gevolg van de lage stand van de waterkrachtreservoirs. De regering heeft de bevolking en het bedrijfsleven woensdag opgeroepen zuinig om te springen met stroom.

Noorwegen produceert veel olie en aardgas, maar dat gaat grotendeels naar het buitenland en wordt nauwelijks gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. De stroomvoorziening is vrijwel volledig afhankelijk van waterkrachtcentrales. Als gevolg van droogte ligt het waterpeil in de reservoirs 20 procent onder het normale niveau. Het is lager dan ten tijde van de stroomtekorten in .

De Noorse minister van Olie en Energie, Einar Steensnaes, zei woensdag dat de problemen kunnen worden opgelost door "redelijk gedrag" van huishoudens en bedrijven. Zo zou de bevolking volgens de minister af moeten zien van verlichting en elektrische verwarming in ongebruikte delen van de woning.

Steensnaes noemde de situatie in de waterreservoirs verontrustend, maar wilde nog niet spreken van een crisis. Rantsoenering van elektriciteit sloot hij niet uit. In 1996 was dat niet nodig.