MUNCHEN - De Duitse truckfabrikant MAN heeft zijn overnamebod op de Zweedse branchegenoot Scania verhoogd tot 10,4 miljard euro. Het nieuwe bod werd vrijwel onmiddellijk verworpen door de op een na grootste aandeelhouder van Scania, de Zweedse houdstermaatschappij Investor en de raad van toezicht van Scania.

MAN maakte donderdag bekend dat het voor 1,14 miljard euro nieuwe aandelen Scania heeft gekocht voor 475 kroon per aandeel.

Het stemrecht van de Duitsers bedraagt nu 14,3 procent en het aandelenbelang 11,5 procent. In september bracht MAN tevergeefs een bod uit van 9,6 miljard euro ofwel 442 kroon per aandeel. De Zweedse wet schrijft voor dat MAN zijn overnamebod moet aanpassen aan de hogere prijs. Volgens Investor geeft het nieuwe overnamebod nog steeds niet de werkelijke waarde van Scania weer.

Steun

Volgens mediaberichten geniet MAN bij zijn verhoogde bod steun van het Duitse autoconcern Volkswagen (VW). VW speelt een cruciale rol bij een eventuele overname door MAN omdat het de grootste aandeelhouder van Scania is met 18,7 procent van de aandelen en 34 procent van het stemrecht. VW maakte bovendien vorige week bekend een belang van 15,1 procent in MAN te hebben genomen.

VW streeft naar een alliantie tussen de twee bedrijven en wil zijn eigen truckactiviteiten in Zuid-Amerika daarin onderbrengen. De grootste autofabrikant van Europa wil daarom dat de twee partijen binnen vier weken vriendschappelijke gesprekken aanknopen om tot een overeenkomst te komen. Scania heeft tot dusver alle toenaderingspogingen door het Duitse industriële concern afgewezen. Een combinatie van MAN en Scania zou leiden tot de grootste truckfabrikant van Europa.

Cijfers

Om te onderstrepen dat Scania ook prima op eigen benen kan staan, maakte het concern uit Sodertalje zijn cijfers over het derde kwartaal vier dagen eerder bekend dan gepland. De nettowinst kwam uit op een record van 2,01 miljard kroon (ruim 218 miljoen euro) tegen 1,21 miljard kroon een jaar eerder. De omzet steeg van 14,6 miljard kroon naar 16,5 miljard kroon (1,8 miljard euro).