LUXEMBURG - De Europese Unie weert per direct alle 27 vliegtuigmaatschappijen uit Kirgizië. Het is te onzeker of de toestellen veilig zijn. Reden is dat de Kirgizische toezichthouder niet daadwerkelijk vliegtuigen inspecteert.

De EU heeft verder ook DAS Air Cargo uit Kenia en Dairo Air Services uit Oeganda op de zwarte lijst geplaatst. In de voorbije maanden zijn ernstige gebreken vastgesteld bij deze twee zustermaatschappijen.

Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer) heeft dat donderdag in Luxemburg bekendgemaakt. De EU heeft in maart voor het eerst een zwarte lijst van onveilige maatschappijen opgesteld. De lijst verving de nationale vliegverboden van EU-landen, die onderling nogal eens verschilden.

Nederland

De Nederlandse Inspectie voor Verkeer en Waterstaat (IVW) laat weten dat DAS Air Cargo in Nederland redelijk actief is. De vrachtvervoerder mag het Europese en het Nederlandse luchtruim niet meer binnen. De maatschappij werd al enige maanden extra in de gaten gehouden. Een incident met lekkende brandstof vorige maand in Duitsland was reden voor de Duitse inspectie om DAS Air Cargo in de ban te doen. De overige nationale luchtvaartinspecties stemden hiermee in.

Op de zwarte lijst staan momenteel tientallen maatschappijen, voornamelijk uit Afrika. Zo zijn praktisch alle maatschappijen uit Congo verboden. Ook Blue Wing Airlines uit Suriname heeft een Europees vliegverbod.

Een aantal maatschappijen is donderdag ternauwernood ontsnapt aan een vliegverbod. Het zijn Ajet (Cyprus), Pulkovo Aviation (Rusland), Pakistan International Airways (Pakistan) en Johnsons Air (Ghana). "Er was geen reden voor een onmiddellijk verbod", aldus de Europese Commissie. Ze zal in de komende weken echter opnieuw nagaan of er Europese veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

De EU heeft in maart voor het eerst een zwarte lijst van onveilige maatschappijen opgesteld. De lijst verving de nationale vliegverboden van EU-landen, die onderling nogal eens verschilden.