BRUSSEL - De economische groei in Europa staat nog steeds op een laag niveau. De groei in het derde kwartaal kwam in de twaalf landen van de eurozone uit op 0,3 procent en in de gehele Europese Unie op 0,4 procent. Dat zijn dezelfde cijfers als over het voorgaande kwartaal, maar duidelijk lager vergeleken met de groei van respectievelijk 0,8 en 0,9 procent in de vergelijkbare periode van 2001.

Volgens het EU-bureau voor de statistiek Eurostat, dat de cijfers woensdag verspreidde, zitten de consumentenuitgaven wel in de lift. Ze stegen met 0,5 procent in de eurozone en met 0,6 procent in de EU, de grootste stijging sinds het tweede kwartaal van 2001.

Eurostat verwacht nog steeds voor het lopende vierde kwartaal een iets hogere groei van 0,2 tot 0,5 procent. Voor het eerste kwartaal van 2003 hanteert het bureau een raming variërend van minus 0,2 procent tot 0,2 procent in de plus, maar dat is in lijn met de verwachtingen. Zo rekent de Europese Commissie op een groei oplopend tot 1,8 procent.