AMSTERDAM - Een groep personen rond de voor fraude veroordeelde tennismecenas René van den Berg is voor ongeveer 40 miljoen euro bevoordeeld. Dat is gebleken uit onderzoek van bij banken opgevraagde betaalgegevens.

De curator wil dit geld opeisen en aan de ruim 1400 gedupeerden uitkeren die aan Van den Berg tientallen miljoenen hebben geleend.

Dat zegt curator Toni van Hees in een tussentijds faillissementsverslag dat donderdag is gepubliceerd. De personen rond Van den Berg, half augustus tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, werden bevoordeeld met exorbitante rentepercentages.

De curator heeft inmiddels ongeveer vijftig betrokkenen aangeschreven om het geld terug te vorderen. Ook zijn er enkele procedures aanhangig gemaakt. Het onderzoek duurt naar verwachting lang, omdat tienduizenden rekeningmutaties moeten worden onderzocht.

Eerder onderzoek van Van Hees wees uit dat Van den Berg van de ruim 1400 personen in ieder geval 85 miljoen euro heeft ontvangen om te beleggen. De gevallen tennismecenas hield 5 miljoen euro achter.

Dat geld ging op aan privézaken.