AMSTERDAM - In het RAI-complex in Amsterdam hebben zich donderdag ongeveer 2500 werknemers van Stork verzameld. Dat liet vakbond FNV Bondgenoten weten. De werknemers houden een manifestatie om te protesteren tegen het voorstel van twee grootaandeelhouders om het industriële concern op te splitsen.

Stork houdt donderdagmiddag een buitengewone aandeelhoudersvergadering om over het voorstel te stemmen. De twee aandeelhouders, de beleggingsfondsen Paulson en Centaurus, bezitten bijna een derde van de aandelen. In de ogen van de aandeelhouders moet Stork alle divisies verkopen, behalve de luchtvaarttak.

Bindend

De uitkomst van de stemming is onzeker. De hedgefunds Centaurus en Paulson hebben samen een belang van ongeveer een derde in Stork en hebben daarmee veel stemrecht. Maar de directie van Stork, fel tegenstander van een splitsing, heeft al aangegeven dat de stemming niet bindend is. Uiteindelijk beslist het bestuur over de strategie van Stork.

Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt heeft tot nu toe fel verzet geboden tegen de grootaandeelhouders. Volgens hem levert een opsplitsing van Stork niets op. Vollebregt wil het Britse Centaurus en het Amerikaanse Paulson zelfs laten verhoren omdat de beleggingsfondsen de wet zouden hebben overtreden door samen op te trekken zonder dit tijdig te melden aan de Autoriteit Financiële Markten.

Steun

Het bestuur van Stork kan in ieder rekenen op de steun van het personeel. Het personeel vreest voor zijn baan als Stork inderdaad wordt opgesplitst. De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hopen dat de protestactie de aandeelhouders zal bewegen tegen het voorstel van Centaurus en Paulson te stemmen.

Brieven

Tijdens de aandeelhoudersvergadering wordt het personeel vertegenwoordigd door FNV Bondgenoten. De vakbond heeft een aandeel Stork gekocht en mag daarom donderdag zijn zegje doen. Centaurus en Paulson proberen met brieven en krantenadvertenties de aandeelhouders voor hun plannen te winnen. Ook staan de investeringsmaatschappijen open voor vragen.