HAARLEM - Het vergelijken van verschillende spaarhypotheken kan consumenten duizenden euro's voordelen opleveren. Daarbij moeten klanten niet alleen letten op rentekosten, maar vooral op bijkomende kosten zoals de premie voor de levensverzekering. Dat stelt de onafhankelijke website Verzekeringssite op basis van een studie naar de nettomaandlasten van vijftig spaarhypotheken.

Uit de studie komt naar voren dat in de topvijf van de hypotheken met de laagste rentes, de spaarhypotheken met de laagste maandlasten niet voorkomen. ,,Een hypotheek met een lage rente is dus zeker geen garantie voor lage nettomaandlasten'', zo meldden de onderzoekers donderdag.

Het onderzoek vergeleek de gemiddelde maandlasten van vijf verschillende doelgroepen en zette die af tegen de laagste maandlasten van aanbieders in de markt. Verschillen kunnen volgens Verzekeringssite, in een looptijd van dertig jaar, oplopen tot meer dan 20.000 euro.

Volgens Verzekeringssite zijn de diverse initiatieven van aanbieders, zoals een actie waarbij consumenten geld gestort krijgen, een sigaar uit eigen doos. "Je betaalt dat in feite uit eigen zak door middel van een hogere rente of premie."