UTRECHT - De bankverzekeraar Fortis verandert zijn bedrijfsstructuur. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf brengt het aantal divisies terug van zes naar drie. Dat liet Fortis donderdag weten.

Fortis gaat nu uit van drie kernactiviteiten: Retail Banking (bankieren voor particulieren, zelfstandigen en kleine ondernemingen), Merchant, Corporate en Private Banking (bankieren voor grote internationale en middelgrote ondernemingen) en Insurance (verzekeringen). Respectievelijk Jos Clijsters, Filip Dierckx en Peer van Harten geven leiding aan de groepen.

Fortis roept nog eens vijf ondersteunende afdelingen in het leven, voor onder meer strategie en risicobeheer. "Dit is een logische en belangrijke stap voor ons. Maar het is niet zo dat zaken heel erg veranderen", zei een woordvoerster van Fortis. Volgens haar betekent de carrousel niet dat bestuurders Fortis verlaten.

Fortis wil de positie van bestuurder Herman Verwilst versterken. In de nieuwe opzet wordt hij vervangend bestuursvoorzitter met uitvoerende bevoegdheden. Nu is hij nog zogenoemd non-executive lid. "Dit betekent een verbetering voor onze bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. Hij kan dan meer taken delegeren naar Verwilst", aldus de zegsvrouw.