ZWOLLE - De Zwolse producent van buis- en leidingsystemen Wavin lijkt bij zijn beursgang op weinig animo van beleggers te kunnen rekenen. De uitgifteprijs van de aandelen is vastgesteld aan de onderkant van de bandbreedte en grootaandeelhouder CVC Capital houdt veel meer aandelen in handen dan hij van plan was. De onderneming krijgt donderdagochtend een eerste notering op de beurs in Amsterdam.

Wavin maakte voor opening van de beurs bekend dat de uitgifteprijs 11 euro per aandeel bedraagt. Bij de aankondiging van de beursgang raamde het bedrijf deze prijs op 11 tot 13,50 euro.

Aandelen

CVC Capital hield voor de beursgang 80 procent van de aandelen. De investeringsmaatschappij zou na notering een belang houden van 29,1 procent, zo was te lezen in het persbericht eind september. Nu blijkt dat CVC na de transactie met 44,9 procent van de aandelen blijft zitten.

De andere grootaandeelhouder, de investeerder Alpinvest, zou na de beursgang een belang overhouden van 3,3 procent ten opzichte van 10 procent voor de notering. Donderdag werd het belang van AlpInvest geraamd op 5,1 procent. Een groep managers van Wavin houdt circa 6,6 procent van de aandelen in handen.

Beursgang

Mogelijk heeft de negatieve berichtgeving rond de notering Wavin parten gespeeld. Zo liet de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) weten de beursgang "riskant" te vinden. De VEB wees met name op de schuldenlast die met ruim 900 miljoen euro, voor de beursgang, het zestienvoudige was van het eigen vermogen. Daarnaast vroeg de vereniging zich af welk rendement de nieuwe aandeelhouders in het vooruitzicht werd gesteld. De bestaande aandeelhouders zagen een investering van 80 miljoen euro in 2005 in iets meer dan een jaar vertienvoudigen, aldus de VEB.

Wavin brengt in totaal 33,7 miljoen aandelen naar de beurs, waarvan 13,6 miljoen nieuwe. Aanvankelijk wilde het bedrijf maximaal 47,5 miljoen aandelen in omloop brengen, waarvan maximaal 14 miljoen nieuwe. Een woordvoerder van Wavin wilde donderdagochtend niet ingaan op de neerwaartse bijstelling.

Na de notering van de aandelen staan er 77,7 miljoen aandelen uit, meer dan de 75,4 miljoen aandelen waar eind september rekening mee werd gehouden. Volgens de woordvoerder is het verschil ontstaan doordat er twee weken geleden werd gerekend met een koers van 12,25 euro per aandeel, het midden van de oorspronkelijke bandbreedte.

De eerste notering van het aandeel Wavin wordt donderdagochtend om 11.00 uur verwacht. De netto-opbrengst van de 13,6 miljoen nieuwe aandelen bedraagt volgens Wavin 143 miljoen euro. Hiermee wordt de beoogde schuldreductie tot 655 miljoen euro gerealiseerd.