ZEIST - Organisaties voor thuiszorg creëren onnodig wachtlijsten om zo meer geld los te krijgen. Daarbij doen ze net alsof hun patiënten extra ziek zijn zodat ze vervolgens zelf meer zorg kunnen verlenen en dus meer geld verdienen.

Dat heeft voorzitter Hans Wiegel van de koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN vorige week in een brandbrief geschreven aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid.

Wiegel wil dat de staatssecretaris de thuiszorgorganisaties beter in de gaten houdt. ZN heeft de brief woensdag openbaar gemaakt. De zorgverzekeraars gaan over de budgetten die beschikbaar zijn voor thuiszorg. Ze zijn bang dat zij moeten opdraaien voor het gedrag van de thuiszorgorganisaties.

CIZ

Er bestaat een onafhankelijke instelling, CIZ, die ouderen en zieken onderzoekt en vervolgens bepaalt of ze in aanmerking komen voor thuiszorg. Omdat het CIZ het erg druk heeft, mogen thuiszorginstellingen zelf ook vaststellen of mensen hulpbehoevend genoeg zijn om thuiszorg te krijgen.

Volgens Wiegel maken de instellingen misbruik van deze bevoegdheid. Daarbij zouden de organisaties per cliënt ook nog eens meer uren zorg leveren dan nodig is.