LAGOS - De leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) hebben unaniem ingestemd met een verlaging van de olieproductie met een miljoen vaten per dag. Dat maakte de Nigeriaanse olieminister en OPEC-president Edmund Daukoru woensdag bekend. Het is de eerste productieverlaging in twee jaar.

De maatregel is bedoeld om de olieprijs stabiel te houden, na een flinke prijsdaling in de afgelopen maanden. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) bedroeg woensdag ongeveer 58,60 dollar, de laagste stand in ongeveer acht maanden.

Afgelopen zondag stemden de belangrijke OPEC-leden Saudi-Arabië en Iran al in met een productieverlaging. De OPEC is goed voor ongeveer 40 procent van de totale olieproductie in de wereld.

De productieverlaging gaat in aan het einde van deze maand, aldus Daukoru. Er moet nog wel worden beslist over hoe in de productie moet worden gesneden. De elf leden van het oliekartel komen later dit jaar in Nigeria bijeen. De OPEC hanteert een officieel productieplafond van circa 28 miljoen vaten per dag. In werkelijkheid bedroeg de olieproductie in september 29,8 miljoen vaten.