AMSTERDAM (ANP) - FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond en de grootaandeelhouders van Stork, Centaurus en Paulson, bleven woensdag in een gesprek lijnrecht tegenover elkaar staan.

De hedgefunds, die een derde van Stork in handen hebben, zullen donderdag op de aandeelhoudersvergadering voorstellen het concern op te splitsen. "Maar wij zien de meeste kansen voor continuïteit en groei binnen concernverband", zei Gerti van Valkenburg (CNV) na afloop van het gesprek.

De hedgefunds Centaurus en Paulson benadrukten tijdens het gesprek hun voorkeur voor een splitsing van Stork. "We hadden geen ander geluid verwacht, maar wij blijven de mening toegedaan dat er bredere belangen zijn", aldus de CNV-bestuurder. Centaurus en Paulson hadden beide vakbonden uitgenodigd hun standpunt over Stork toe te lichten.

Banenverlies

De bonden vrezen dat een splitsing duizenden banen zal kosten. Daarom hebben ze een manifestatie georganiseerd voorafgaand aan de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Stork donderdag. De bonden verwachten tot 2000 werknemers.

Het Amerikaanse Paulson en het Britse Centaurus hebben samen een belang van 31,4 procent in Stork en vinden dat de combinatie van de drie divisies van het concern (Aerospace, Food Systems en Technical Services) te weinig oplevert. Stork moet zich in hun ogen concentreren op het maken van vliegtuigonderdelen en het onderhouden van vliegtuigen. Andere bedrijfsonderdelen moeten worden verkocht.

Stemming

De uitkomst van de stemming over het splitsingsvoorstel donderdag is onzeker. Centaurus en Paulson hebben samen een belang van ongeveer een derde in Stork en hebben daarmee veel stemrecht.

Maar de directie van Stork, fel tegenstander van een splitsing, heeft al aangegeven dat de stemming niet bindend is. Uiteindelijk beslist het bestuur over de strategie van Stork.