DEN HAAG - De ANWB wil de Wegenwacht op andere leest schoeien. De organisatie wil hulp bij start- en accuproblemen uitbesteden om de kosten te drukken. Directeur Guido van Woerkom kondigde woensdag een proef aan, die ertoe kan leiden dat wegenwachters als zelfstandige ondernemers aan de slag gaan.

"We willen de pechhulpdienstverlening deels uitbesteden, met een aparte vloot. De huidige is overgekwalificeerd", zei Van Woerkom naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. De Wegenwacht heeft 1000 mensen in dienst. De dienst verricht 1,3 miljoen pechhulpverleningen per jaar. "Zo'n 15 tot 20 procent draait om starthulp."

Advies

Volgens hem zal de kwaliteit van de hulp verbeteren. "We zullen mensen sneller en definitiever helpen. De accu wordt doorgelicht en mensen krijgen een advies over onderhoud en eventuele vervanging."

De vakbonden hebben een brandbrief aan de ANWB gestuurd. "Er zijn signalen dat de achterban er ongelukkig mee is. Het is ook een behoorlijke verandering. Maar er zijn geen signalen over wilde acties", aldus Van Woerkom.

Onduidelijkheid

Begin dit jaar was daar sprake van wegens onduidelijkheid over de gevolgen van een eerder aangekondigde reorganisatie bij de ANWB voor de Wegenwacht. De ANWB wil in drie jaar zes- tot achthonderd banen schrappen. Er werken momenteel 3500 mensen in vaste dienst. Dat waren er 4300 een jaar geleden, maar door natuurlijk verloop is dat aantal gedaald, aldus een woordvoerder.

Functies

De proef die Van Woerkom aankondigde begint in november en zal een jaar duren, en concentreert zich in Noord-Holland en het gebied rondom Amsterdam en Amersfoort. Daarna bekijkt de ANWB of de aanpak toepasbaar is in Nederland en in heel het land kan worden uitgerold. "Dan weten we ook hoeveel functies deze plannen kosten."

De wegenwachters zullen goed worden begeleid. "Je hebt er niets aan als ze mislukken", stelt Van Woerkom. Hij heeft de aanpak afgekeken in Australië.

De ANWB werkt ook samen met het Australische bedrijf Club Logistics Services, dat thuis is in mobiele accu- en startservice en ook actief is in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, en in Europa bij zustersclubs in Noorwegen en Luxemburg. De 'accuservicemedewerkers' blijven aangestuurd door de Wegenwachtcentrale.