DEN HAAG - Europarlementslid Paul van Buitenen vermoedt dat een topambtenaar van Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling.

De man zou een leidende rol spelen bij onderzoek naar monopoliemisbruik door Microsoft. Tijdens een jaar verlof werkt hij momenteel voor een consultantsbedrijf dat hetzelfde Microsoft adviseert, stelde Van Buitenen dinsdag in de Tweede Kamer.

Maatregelen

Europarlementsleden Jules Maaten (VVD), Max van den Berg (PvdA) en Van Buitenen (Europa Transparant) gaan hierover schriftelijke vragen stellen aan de Europese Commissie. Ze willen weten welke maatregelen de Europese Commissie gaat nemen om een terugkeer van de ambtenaar te voorkomen.

Desnoods moet strafrechtelijk het gebruik van de kennis van de ambtenaar worden voorkomen. Ze vinden dat het Europese ambtenarenreglement moet worden gewijzigd ,,om dit soort wantoestanden te voorkomen''.

Volgens het persbureau Reuters gaat het om Henri Piffaut, hoofd van de afdeling Microsoft bij de Europese Commissie. Reuters meldde in september dat Piffaut gevraagd had te mogen overstappen naar een consultantsbureau.

Boete

Onder zijn leiding is de Europese Commissie al jaren in gevecht met Microsoft. In 2004 legde Brussel een boete van 500 miljoen euro op aan de Amerikaanse softwaregigant, wegens misbruik van een monopoliepositie.

Momenteel onderzoekt de afdeling van Kroes of het nieuwe besturingssysteem Windows Vista van Microsoft de keuzevrijheid van consumenten benadeelt. Microsoft heeft al gewaarschuwd Vista later te introduceren wegens het Brusselse onderzoek.

Het bedrijf beschuldigde Kroes deze zomer een vendetta te voeren tegen Microsoft. Kroes weersprak die beschuldiging.