DEN HAAG - Telecomconcern KPN investeert de komende jaren 4 miljard euro in het Duitse UMTS-netwerk van dochterbedrijf E-plus. Dat zei KPN-topman A. Scheepbouwer in een interview met de Duitse krant Die Welt van woensdag.

Hij verwacht dat eind volgend jaar een kwart van Duitsland via het netwerk E-plus gebruik kan maken van het snelle mobiele internet.

Behalve de investeringen in UMTS kondigt Scheepbouwer in het vraaggesprek tevens een grote sprong aan op het gebied van de ADSL-internetverbinding via de vaste telefoonlijn. Hij wil over twee jaar in Nederland 1 miljoen ADSL-klanten hebben. Dat zijn er nu 200.000.

Kansen

In de onrustige telecommarkt in Europa ziet Scheepbouwer vooral kansen voor KPN. "Deutsche Telekom en France Telecom zullen ook moeten afslanken en activiteiten moeten verkopen. Daar kunnen kansen voor ons ontstaan'', aldus Scheepbouwer, die het afgelopen jaar bij KPN zelf flink moest snijden om de schuldenlast af te bouwen.

O2

In de eerste helft van 2003 zal volgens hem duidelijk worden wat dat kan opleveren. Hij ontkent dat KPN plannen zou hebben voor de Duitse tak van concurrent O2. Wel bevestigt hij nogmaals de interesse van KPN in delen van het UMTS-netwerk van Mobilcom.