PARIJS - Medewerkers van de Europese vliegtuigbouwer Airbus moeten rekening houden met een 'pijnlijke' ontslagronde. Dat heeft de nieuwe topman van Airbus, Louis Gallois, dinsdag voor de Franse radio bekendgemaakt. Gallois werd maandag aangewezen als opvolger van Christiaan Streiff, die door de problemen met het jumbovliegtuig van Airbus, de A380, het veld moest ruimen.

Gallois verklaarde voor de zender Europe 1 dat de ontslagen waarschijnlijk zullen vallen onder administratief personeel en het management van Airbus. De mensen in de fabrieken van Airbus blijven buiten schot. Zij zijn namelijk hard nodig om de toestellen te bouwen en af te leveren, aldus de topman, die niet zei hoeveel medewerkers voor hun baan moeten vrezen.

Vertragingen

Airbus zit diep in de problemen door een reeks vertragingen met de ontwikkeling van de A380, een dubbeldekstoestel dat achthonderd passagiers kan vervoeren. De problemen zijn technisch van aard en hebben te maken met de bedrading van het toestel. Vorige week kwam het Europese luchtvaartconcern voor de tweede keer dit jaar met een winstwaarschuwing en werd het aandeel van moederconcern EADS hard afgestraft door de beleggers.

De ontslagronde die er nu aankomt, maakt deel uit van een reorganisatieplan, Power8 genaamd. Het plan moet in vier jaar tijd een besparing opleveren van 2 miljard euro. Gallois zei verder dat er wat hem betreft snel een besluit valt over de ontwikkeling van een ander nieuw toestel van Airbus, de A350.

Gallois' voorganger Streiff had Power8 al in de steigers gezet.

Bestuursstructuur

Deze moest maandag echter vertrekken, nadat hij nog maar honderd dagen in functie was geweest. Het zou Streiff kwalijk zijn genomen dat hij de dubbele bestuursstructuur van moederbedrijf EADS wilde veranderen, terwijl hij daar bij zijn aantreden niet moeilijk over had gedaan. De structuur van EADS is een complex geheel waarin met name Frankrijk en Duitsland hun aandeel opeisen.

Met de benoeming van Gallois lijkt er wel iets te veranderen bij EADS. De nieuwe topman van Airbus behoudt namelijk ook zijn zijn functie bij EADS, waar hij aanblijft als onderbestuursvoorzitter.

Streiff noemde dit dinsdag in een vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro een stap in de goede richting.