AMSTERDAM - D66 vindt dat het kabinet veel meer moet doen om het tekort aan leraren weg te werken. Er vertrekken nog steeds te veel docenten, onder meer omdat ze niet genoeg verdienen.

Kamerlid Ursie Lambrechts pleit er woensdag tijdens de begrotingsbehandeling voor dat er de komende jaren in elk geval 2,5 miljard euro beschikbaar komt om de problemen op te lossen. Het aantal leraren dat het voor gezien houdt is weliswaar afgenomen, maar volgens D66 te weinig.

"Het kabinet is veel te laat begonnen om dit enorme probleem aan te pakken", zegt Lambrechts. Ze vindt dat het salaris omhoog moet, ook voor de hoogste salarisschalen, 'zodat we ook academici kunnen aannemen'.

Baan

D66 is ook ontevreden over de manier waarop het kabinet de problemen in het mbo aanpakt. De bedoeling was dat 25 duizend jongeren een diploma zouden halen of in elk geval een startkwalificatie, zodat ze een grotere kans op een baan krijgen. Daarvoor was bijna honderd miljoen euro beschikbaar gesteld, maar volgens D66 is er zo met bedragen geschoven dat volstrekt onduidelijk is of het wel voor dit doel is gebruikt.