AMSTERDAM - Het aantal vacatures in Nederland is in de maand september opnieuw verder gestegen. De Monster Employment Index (PDF), de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt, steeg in september met drie punten naar 163. Dat blijkt uit cijfers van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl.

De totale index bereikte met 163 punten de hoogste piek sinds het begin van de meting in 2004 en staat momenteel 58 punten hoger dan twaalf maanden geleden; een groei van 55 procent.

De grootste groei deed zich dit jaar voor. Met uitzondering van de vakantiemaand juli groeide de index onafgebroken vanaf januari 2006. Alleen al dit jaar groeide de index met 47 punten, een toename van 40 procent.

De grootste stijging in september was te zien in de functiegebieden human resources, productie en de publieke sector. Al deze categorieën groeiden met 9 punten ten opzichte van vorige maand.

Human resources

"Met name de groei van human resources is opvallend," aldus Marc de Vries van Monsterboard.nl. "Het bevestigt dat het goed gaat met de arbeidsmarkt. Want waar meer vacatures zijn, moet ook meer geworven worden. Daarnaast richten bedrijven ook weer extra hun aandacht op het behouden van personeel."

De financiële dienstverlening groeide eveneens sterk (+7) en staat nu 75 punten hoger dan begin van dit jaar, een toename van 82 procent. Ook was er opnieuw een groei te zien in de bouwsector (+6). Vergeleken met twaalf maanden geleden is de index voor de bouw gestegen met 108 punten; een stijging van 65 procent.

De Europese index van Monsterboard daalde licht, met 2 punten naar 124. De dalingen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren hier verantwoordelijk voor. De index van Frankrijk steeg wel (+4), evenals die van Zweden (+11).