DEN BOSCH - Supermarktketen Super de Boer heeft zijn consumentenomzet in het derde kwartaal met 3,3 procent opgevoerd. Dit omzetcijfer, waarin uitbreidingen niet meetellen, is in die periode bij heel Laurus met 0,3 procent toegenomen.

Laurus exploiteerde in het derde kwartaal naast Super de Boer ook gedeeltelijk de formules Edah en Konmar, die allebei zijn verkocht.

Laurus heeft de twee formules afgestoten onder druk van de banken, die zich zorgen maakten over de hoge schuldenlast van het supermarktconcern. Hierdoor moet het beursgenoteerde bedrijf met uitsluitend Super de Boer verder.

Omzet

Vooral de zelfstandige supermarktondernemers die zijn aangesloten bij Laurus, hebben de afgelopen maanden hun omzet verbeterd. De ondernemers die hun supermarkt van Super de Boer hebben gemoderniseerd, verhoogden hun omzet afgelopen kwartaal met 6,9 procent. Daarmee presteerden zij iets beter dan de markt.

Bij de winkels van Super de Boer die in het bezit zijn van Laurus, nam de consumentenomzet beduidend minder snel toe, met 1,7 procent. De supermarktformule telt meer dan 356 winkels, waarvan ruwweg de helft in handen is van Laurus. De andere supermarkten worden uitgebaat door zelfstandige ondernemers.

Daling

De netto-omzet van heel Laurus is in de eerste negen maanden van dit jaar uitgekomen op 2,06 miljard euro. Dat betekent een daling van 3,25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de omzet netto 2,13 miljard bedroeg.

De consumentenomzet kwam in de eerste drie kwartalen uit op 2,47 miljard euro. Dat is nipt onder de inkomsten in dezelfde periode in 2005.