PARIJS - De problemen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus hebben topman Christian Streiff de kop gekost. Louis Gallois, medebestuursvoorzitter van Airbus' moederbedrijf EADS, neemt de taken van Streiff over. Dat heeft EADS maandagavond bekendgemaakt.

Airbus kampt met grote problemen en vertragingen bij de productie van de superjumbo A380. Vorige week moest de vliegtuigbouwer voor de derde keer in korte tijd bekennen vertragingen te hebben opgelopen door aanhoudende problemen met de bekabeling.

Vertraging

De eerste leveringen van het dubbeldeksvliegtuig zijn nu twee jaar vertraagd. EADS werd gedwongen een winstwaarschuwing te geven door alle problemen rond de A380. De A380 is het eerste volledig dubbeldeks passagiersvliegtuig voor lange afstanden. Er kunnen meer dan 550 mensen mee met het toestel over afstanden tot 14.800 kilometer.

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS kreeg de afgelopen maanden flinke klappen te verwerken op de beurs door de problemen met de A380. Behalve vertragingen jagen de perikelen rondom het enorme toestel EADS flink op kosten. Het concern zal de komende vier jaar 4,8 miljard euro minder winst maken.

Boeing

Airbus is in een hevige concurrentieslag verwikkeld met het Amerikaanse Boeing. Analisten sluiten niet uit dat Boeing op termijn zal profiteren van de problemen bij het Europese concern.

Volgend jaar zal er slechts één A380 worden geleverd. Dat zouden er eerst negen zijn. De A380 is tot nu toe door zestien luchtvaartmaatschappijen besteld.

Voor het Nederlandse industrieconglomeraat Stork, toeleverancier van EADS, leidden de problemen bij de A380 al tot het verlies van tientallen banen. Het bedrijf levert onder meer de bekabeling voor de motorophanging en de cockpit van de A380.