DEN HAAG - Het is onhaalbaar om nu nog de opzegtermijnen van verzekerden die binnenkort van zorgverzekeraar willen veranderen, aan te passen. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Verzekerden kunnen volgens de huidige voorstellen in december hun zorgpolis opzeggen. Ze hebben tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. De Tweede Kamer stelde vorige week voor de termijnen te veranderen.

Hoogervorst vindt het ondoenlijk om de zorgverzekeraars nu nog met die nieuwe opdracht op te zadelen. Bovendien is het juridisch onmogelijk, zegt hij.

Mogelijkheid

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel hebben verzekerden elk jaar de mogelijkheid met een nieuwe zorgverzekeraar in zee te gaan, bijvoorbeeld omdat die goedkoper dan wel beter is.

November

De verwachting is dat de grote zorgverzekeraars vanaf begin november bekendmaken hoeveel hun polissen het komende jaar gaan kosten. PvdA, VVD en CDA wilden burgers langer de tijd geven om hun huidige polis op te zeggen.

VVD en CDA stelden daarom voor, mensen al vanaf 15 november de kans te geven hun polis op te zeggen. De PvdA wilde juist dat burgers ook nog in januari met hun verzekeraar konden breken.

Sympathiek

Hoogervorst denkt dat het onmogelijk is de opzegtermijnen nu nog te veranderen. Wel zou hij het sympathiek vinden als de zorgverzekeraars, bij wijze van extra service aan de klanten, hun premies voor de verzekeringen al per half november op internet bekendmaken.

Mensen hebben dan langer de tijd om na te denken over de vraag of ze bij hun oude verzekeraar blijven of op zoek gaan naar een nieuwe. De VVD en het CDA kunnen leven met dit voorstel, hebben ze maandag laten weten. De PvdA-fractie houdt vast aan haar voorstel, aldus het Kamerlid Heemskerk.