AMSTERDAM - Ongeveer 1500 tot 2000 werknemers van Stork houden donderdag een manifestatie om te protesteren tegen het voornemen van twee durfkapitalisten om het industriële conglomeraat op te splitsen. De bijeenkomst is georganiseerd door FNV Bondgenoten.

De manifestatie vindt plaats voorafgaand aan een bijzondere aandeelhoudersvergadering van Stork. De aandeelhouders stemmen donderdag over de koers van het concern in de komende jaren.

Tijdens de bijeenkomst van het personeel zal ook Stork-topman Sjoerd Vollebregt zijn opwachting maken. Hij is een fervent tegenstander van opsplitsing. FNV Bondgenoten neemt ook deel aan de aandeelhoudersvergadering, om het belang van de werknemers te verdedigen.

Durfkapitalisten

De durfkapitalisten Centaurus Capital en Paulson willen Stork opsplitsen, maar FNV Bondgenoten vreest dat dit duizenden banen kost. De grootaandeelhouders hebben samen een belang van 31,4 procent in Stork en vinden dat de combinatie van de drie divisies Aerospace, Food Systems en Technical Services te weinig oplevert.

Zij vinden dat Stork zich moet concentreren op het maken van vliegtuigonderdelen en het onderhouden van vliegtuigen (de Fokker-vloot). Andere bedrijfsonderdelen zouden verkocht moeten worden.