VOORBURG - De cao-lonen zijn in het derde kwartaal met gemiddeld 1,9 procent gestegen ten opzichte van 2005. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gezegd.

De toename is vrijwel even groot als in het tweede kwartaal. Toen stegen de cao-lonen met 2,0 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2005. De cao-loonstijging ligt dit jaar duidelijk hoger dan vorig jaar. Zo was de loonstijging in het tweede kwartaal van vorig jaar slechts 0,5 procent.

Niet alleen voor de werknemers brengt het CBS goed nieuws. De totale loonkosten stijgen namelijk minder snel dan de cao-lonen en daar zijn de werkgevers weer blij mee. In de loonkosten zitten naast het cao-loon ook de premies voor bijvoorbeeld het pensioen, de werkloosheid en de ziektekosten betaald door de werkgever.

Premies

In het derde kwartaal namen de loonkosten met 1,2 procent toe. "Dat de loonkosten nu minder snel stijgen dan de cao-lonen komt vooral door lagere werkgeverspremies voor arbeidsongeschiktheid en (pre)pensioen", aldus het CBS.