PARIJS - Christian Streiff treedt af als topman bij Airbus na slechts drie maanden aan het roer te hebben gestaan bij de Europese vliegtuigbouwer. Hij wordt mogelijk opgevolgd door Louis Gallois, die nu nog aan het hoofd staat bij moederconcern EADS.

Dat meldden diverse media maandag op basis van bronnen rond de zaak. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung bestaat er tussen Streiff en het bestuur van EADS geen vertrouwensband meer. De krant schrijft dat er te grote meningsverschillen bestonden tussen EADS en Streiff. De topman zou bijvoorbeeld erg kritisch zijn geweest over een verdere integratie van Airbus bij EADS. Ook is er ontevredenheid over zijn diplomatieke bekwaamheid, aldus de krant.

De Fransman diende vorige week zijn ontslag in. Dit is inmiddels geaccepteerd door EADS, maar nog niet officieel bekendgemaakt, aldus de Duitse krant.

Peugeot

De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldde verder dat Streiff mogelijk de nieuwe topman van PSA Peugeot-Citroën wordt. Hij volgt dan Jean-Martin Folz op die vanaf januari 2007 met pensioen gaat.

Streiff zou al een ontmoeting hebben gehad met de familie Peugeot over de zaak. Een woordvoerder van het Franse autoconcern zei zondag dat er nog geen besluit was genomen.

Gallois

Financial Times Deutschland meldde dat Streiff bij Airbus mogelijk wordt opgevolgd door Louis Gallois. Gallois is nu nog mede-bestuursvoorzitter bij EADS. De zakenkrant zei dat Streiff nog wel steun krijgt van de Franse minister van Financiën Breton en minister-president De Villepin. "Er is geen reden voor Streiff om af te treden. Hij heeft prima werk verricht", aldus De Villepin in een radioprogramma zondag. Een zegsman van EADS wilde niet reageren op het bericht.

De positie van Streiff staat onder grote druk nadat Airbus vorige week bekendmaakte dat de productie van de superjumbo A380 voor de derde keer vertraging heeft opgelopen door aanhoudende problemen met de bekabeling. De eerste leveringen van het dubbeldeksvliegtuig zijn nu twee jaar vertraagd. EADS werd gedwongen een winstwaarschuwing te geven als gevolg van de problematiek met de A380.