BARCELONA - Het elektronicaconcern Philips brengt zijn schuldenlast in het vierde kwartaal terug met 1 miljard euro. Daarmee weet Philips zijn totale nettoschuld aan het einde van het jaar te beperken tot 6 miljard euro. Financieel directeur J. Hommen heeft dat dinsdag gezegd in Barcelona. Hij sprak in de Spaanse stad op een forum van de zakenbank Credit Suisse First Boston.

Volgens Hommen gaat het met Philips de goede kant op, hoewel het met de wereldeconomie nog niet erg goed gaat. Zo is Philips erin geslaagd de kosten verder te reduceren en ontwikkelt de kasstroom (dat wat het bedrijf aan geld beschikbaar heeft om te investeren of schulden af te lossen) zich in de goede richting.

"We geloven dat we het ergste achter de rug hebben", aldus Hommen, die verwacht het jaar met winst af te sluiten, exclusief buitengewone lasten. Daarmee bevestigt de financiële topman de winstverwachting die werd uitgesproken bij de presentatie van de halfjaarcijfers in juli. Philips maakte dinsdag ook bekend dat het een reorganisatie wil uitvoeren bij de divisie Optical Storage. Dat bedrijfsonderdeel houdt zich bezig met apparaten voor data-opslag via dvd's en cd's. Door de reorganisatie verdwijnen 345 banen in een vestiging in het Belgische Hasselt.

Bij de reorganisatie worden de pc-gerelateerde activiteiten in Taiwan geconcentreerd. De productie wordt gericht op winstgevende producten als overschrijfbare dvd's. Ook moeten vaste kosten worden teruggebracht.

Bij de vestiging in Hasselt werken 390 mensen. Daarvan krijgen er 45 ander werk bij Philips aangeboden. De vestiging in Eindhoven wordt uitgebreid om zich op de voorontwikkeling van de producten te richten.