AMSTERDAM - Croissants zijn vaak veel te vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat vrijdag in de Gezondgids verschijnt. Croissants horen tot de categorie 'brood', waarvoor strenge eisen gelden. Alle onderzochte croissants krijgen het predikaat 'slecht'. Geen enkele croissant krijgt een voldoende. Wie veel van de zogeheten transvetten binnenkrijgt, heeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Een croissant bestaat gemiddeld voor bijna een kwart uit vet, vooral verzadigd. Daarmee bevat een croissant elf keer meer vet dan volkorenbrood. De afbakcroissants van de merken Schoof, EUR Croissants en Euro-bread, te koop bij diverse supermarkten, bevatten volgens de bond onnodig veel schadelijk transvet.

Dat duidt op het gebruik van ouderwetse en goedkope margarine. In goede margarine zit nauwelijks transvet. De bond rekent nu op een 'krachtig' signaal van de betrokken supermarktketens Jumbo, Super de Boer, Plus en Hoogvliet.

Etiket

De Consumentenbond roept de betrokken fabrikanten op voortaan margarine zonder transvet te gebruiken. De hoeveelheid transvet moet wat de bond betreft bovendien op het etiket worden vermeld. Croissants zijn er in twee soorten; in sommige is roomboter verwerkt, in andere margarine. Roomboter is een melkproduct en bevat een kleine hoeveelheid transvet.

De Consumentenbond onderzocht zestien merken afbakcroissants en kant-en-klare croissants van veertien winkelketens. Bij de afbakcroissants komt Danerolles als minst slechte uit de test, met 47 uit 100 punten. De minst slechte kant-en-klare croissants zijn te koop bij de tankstations van Esso.