LEUVEN - Het lukt de Belgische brouwer InBev niet om Hoegaarden witbier te maken op een nieuwe locatie. Het drankje dat er uit de ketels komt is te donker en te zuur, meldden werknemers.

Ze omschrijven het bier als 'amberkleurig'. Volgens hen zijn de leidingen niet steriel. Het bier bevat daardoor te veel slechte melkzuurbacteriën en wordt zurig.

De Belgische brouwer InBev is bezig de productie te verplaatsen van het dorp Hoegaarden naar het Waalse Jupille, waar ook Jupiler wordt gemaakt. Doel was dat Hoegaarden vanaf november alleen nog uit de nieuwe locatie zou komen. "Misschien dat de productie toch wat langer in Hoegaarden blijft", zei woordvoerster Lian Verhoeven van InBev vrijdag. Over de oorzaak van de kleur- en smaakproblemen zei ze niets, omdat het recept geheim is.

Verzet

De verhuizing van de brouwerij uit Hoegaarden leidde tot veel verzet bij werknemers en bewoners in het gelijknamige dorp. Drieduizend bierliefhebbers hielden in december zelfs een betoging.

Oprichter Pierre Celis van Hoegaarden waarschuwde toen al dat de verhuizing ten koste zou gaan van de smaak. "Dat heeft te maken met het water, andere brouwketels, een andere manier van brouwen."

Tachtig

Celis begon in het midden van de jaren zestig in zijn eigen huis in Hoegaarden het witbier te brouwen. "Als ik geen tachtig jaar was, zouden ze nog met mij af te rekenen krijgen."

Bierconcern InBev, het grootste ter wereld, zegt dat de verhuizing nodig is om kosten te besparen. De multinational kreeg om die reden ook al kritiek wegens de prijsverhogingen, nieuwe glazen en het verdringen van kleinere biermerken in België.