ROTTERDAM - De directie van openbaarvervoerbedrijf RET en de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en VOR zijn het donderdag eens geworden over een nieuwe cao. "We hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt", aldus een woordvoerder van de RET. De eerder door de gezamenlijke vakbonden aangekondigde publieksvriendelijke acties zijn daarmee van de baan.

De directie RET is tevreden over het resultaat. Per 1 januari verandert de vervoerder van een gemeentebedrijf in een zelfstandige NV. Alle 3000 werknemers worden ontslagen en komen opnieuw in dienst van het nieuwe bedrijf. "Het is goed dat we nu een cao hebben. De mensen moeten weten waar ze aan toe zijn", zei directeur Pedro Peters. "Zij hebben nu de beste cao in openbaarvervoerland."

Garantie

Ook de vakorganisaties zijn zeer tevreden. "We hebben een goed resultaat bereikt", zei Karel de Buijzer van Abvakabo FNV. De drie vakorganisaties leggen het akkoord woensdag voor aan de leden. Na de verzelfstandiging van het bedrijf gaan de arbeidsvoorwaarden één op één over naar de cao van de nieuwe RET. De werknemers hebben een werkgelegenheidsgarantie van tien jaar.

Ook bij een overgang naar een mogelijke nieuwe werkgever, na de openbare aanbestedingen over enkele jaren, behoudt het personeel dezelfde primaire arbeidsvoorwaarden als salaris, verlof en arbeidsduur.

Struikelpunt

De vakbonden en de directie hebben het afgelopen weekeinde, dinsdag tot middernacht en donderdag 'moeilijke en intensieve gesprekken' gevoerd. Eén struikelpunt bleef over, aldus Peters. De vakbonden wilden een inkomensgarantie tot aan het pensioen. De directeur zei: "Die kunnen wij niet geven. Daarover zouden we het nooit eens kunnen worden."

De directie wist de bonden te overtuigen. De wet regelt dat werknemers bij het overgaan van het ene naar het andere bedrijf hetzelfde inkomen behouden, legt Peters uit. "Mocht de wet veranderen en die zekerheid wegvallen, gaan wij opnieuw met de vakbonden om tafel", verzekert hij.

Werknemers van de RET legden bijna twee weken geleden het werk voor 24 uur neer. Daarvoor hadden zij al enkele keren wilde acties gehouden.